неБезпечний огляд (6-11 лютого). Google турбується про конфіденційність, а Avira перемогла в битві антивірусів

Минулого тижня Google звернула увагу на політику конфіденційності у мобільних додатках, Avira Antivirus Pro 2016 переміг у битві антивірусів, сайти на WordPress уже вкотре потерпають від хакерської атаки. Найголовніші новини цифрової безпеки – у щотижневому огляді.

Конфіденційності немає, але нам про неї розкажуть

Компанія Google пообіцяла видалити з Google Play мобільні додатки, в яких присутній запит на отримання особистих даних, але немає явно сформульованої політики конфіденційності та посилання на неї. Розробники повинні додати посилання на політику конфіденційності, або відключити запит на отримання доступу до даних.

Що ж, гарна спроба, Google, принаймі повідомити нам про те, які наші дані використовують інші компанії. З чим, чим, а із сповіщеннями у Google все гаразд. Певно, Google хоче ввести таку собі приватністну демократію і для інших компаній.

FindFace впізнає всіх і кожного

Російська технологія FindFace давно є предметом активного обговорення і в медіа, і в соцмережах. Доволі контраверсійний інструмент розпізнавання облич та ідентифікації користувачів через соцмережі вирішив використовувати бізнес. Наприклад, для ідентифікації співробітників на робочих місцях і для аналізу відвідувачів компаній (хто, якого віку і т.д.).

Все буде збиратись й аналізуватися, використовуючи зображення з відеокамери. Таким чином, від FindFace не сховатися практично всюди.

Найкращі антивіруси — Avira Antivirus та Norton Security

Дві незалежні лабораторії опублікували результати своїх досліджень антивірусів. Найкращим антивірусом компанією AV-Comparatives було названо Avira Antivirus Pro 2016. А AV-Test визнала, що найкращий захист для користувачів забезпечує Norton Security 2016. Лідером в корпоративному секторі стала “Лабораторія Касперського”. Окрім того, AV-Comparatives назвала декілька видатних продуктів, результати яких мало відрізнялися від лідера – це продукти Bitdefender та «Лабораторії Касперського».

— атаки та хакери

Фахівці Лабораторії Касперського виявили небезпечний “безфайловий” вірус, який заражає банківські комп’ютер, практично не залишаючи слідів. Мета вірусу – комп’ютери, які управляють банкоматами.

— діри в безпеці

Велика кількість WordPress-сайтів виявилися зламаними через нову вразливість. Експерти рекомендують оновити WordPress до найновішої версії.

Apple зберігає історію браузеру навіть після видалення – і це єдиний розробник браузерів, який так робить. Інформація про це стала відома з блогу російської компанії-розробника утиліти для відновлення даних.

Багато популярних додатків для iOS містять невірно реалізовану систему шифрування, через яку зловмисники можуть перехоплювати їх трафік. Серед вразливих – 76 додатків, які були завантажені 18 млн разів.

— статистика

Хакери з Anonymous атакували біля 20% сайтів з мережі Tor. Більшість з них поширювали дитяче порно.

Хакер Stackoverflowin зламав 150 тисяч принтерів, щоб звернути увагу на їх вразливість, а саме на те, що пристрої стали частиною мережі ботів.

У 2016 році кіберзлочини обійшлися світовій економіці в $450 млрд. За цей період було вкладено біля 2 млрд записів персональних даних.

— державні хакери

Google попереджує американських журналістів про нові спроби хакерів зламати їх пошту — хакери неназваної країни намагаються вкрасти їх паролі.

— Почитати про цифрову безпеку

До дня безпечного інтернету, пропоную таку інфографіку від «Детектору медіа»