Як закрити Facebook-записи для деяких друзів

Будь-що, сказане в онлайні, може бути використане проти вас.

Будь-який онлайн-сервіс сьогодні надає можливості налаштувати приватність контенту, який публікується на його сторінках. Це робить навіть найбільш відкритий, найбільш соціальний сервіс Facebook. Налаштування приватності на Facebook доволі неочевидні. Декілька років тому так сталося, що сестра Марка Цукерберга заплуталась у цих налаштуваннях, публікуючи фото і з неприємністю дізналась, що фото бачать ті, хто не повинен би їх бачити.

Проте побороти Facebook у налаштуваннях приватності і зробити середовище зручним і зрозумілим для себе можна.

У цій статті йдеться про те, як встановити налаштування приватності для окремого запису Facebook та як закрити записи у Facebook для друзів.

«Кола» видимості

Для кожного Facebook-поста можна встановити різні «кола» видимості. Відповідно до них буде визначатись, хто бачитиме ваш пост. Запис на Facebook може бути публічним – він буде видимий всім без будь-яких обмежень (окрім заблокованих вами користувачів). Запис може бути зроблений «для друзів» – він буде доступним всім вашим друзям. Можна робити запис «лише для себе».

Окрім того, Facebook дозволяє створити списки друзів і в налаштуваннях робити записи для них. Але проблема в тому, що списки друзів – це доволі динамічна структура, яка активно змінюється. І в більшості випадків ми в друзі додаємо, й дуже рідко коли видаляємо. Відмовити у додаванні в друзі часто «не комільфо» – для колег, керівників чи бізнес-партнерів. А поява цих людей в списках друзів обмежує власника акаунту на контент «лише для друзів».

Обмежені друзі

Тобто умовно, якщо ваш керівник не є вашим другом у Facebook, ви можете спокійно жалітися на роботу й на керівника, помічаючи такі записи як записи «для друзів». Він це не прочитає. Проте рано чи пізно настане момент, коли керівник чи колега чи близький родич відправить запит на додавання в друзі. І ви станете обмежені в так званих «підзамочних» записах (назва, певно, прийшла же з ЖЖ, бо «замком» Facebook помічає записи лише для себе).

В цьому випадку у Facebook є чудовий механізм «обмежених» друзів.

Це створений по замовчуванню у всіх список друзів, учасники якого не бачитимуть записів «лише для друзів».

Тому й ці друзі називаються обмеженими: бо ви є з ними друзями на Facebook, але вони не бачать ваші записи «для друзів». Додати людину в цей список дуже просто – на своїй сторінці зі списком друзів або на сторінці користувача потрібно натиснути на кнопку «Друзі» і у випадаючому списку вибрати «Обмежений».

Проте є ситуації, коли друзі з обмеженого списку бачитимуть записи «тільки для друзів» –тоді, коли їх затегувати, тобто помітити у записі.

Список «обмежених» друзів може формуватися відразу після додавання. Додаючи колегу чи керівника, його можна відразу додавати у цей список. Водночас якщо колишній колега став керівником або перейшов працювати до конкурентів, в якийсь момент можна виявити, що він читає те, що для нього не призначене. Тому рекомендується періодично переглядати свої списки друзів і редагувати їх відповідно до змін, які відбулися.

Створення списку друзів

Можливо, кращим виходом може бути створення списку близьких друзів, для яких власне писати найбільш відверті записи.

Створити новий список можна дуже легко: у вікні акаунту свого друга варто натиснути на кнопку «Друзі», вибрати пункт «Новий список», ввести назву. А далі за допомогою цієї ж кнопки можна додати до списку й інших друзів.

На завершення всіх цих порад, хочу підкреслити:

навіть найбільш обережні налаштування приватності не захистять від того, щоб запис з’явився у відкритому доступі за допомогою просто скріншоту, опублікованого іншою людиною.

Тому варто бути надзвичайно обережним в онлайн-висловлюваннях. Будь-що, сказане в онлайні, може бути використане проти вас.