неБезпечні новини тижня (15-21 жовтня): новий портал конфіденційності Apple, кредитна історія в Telegram та популярність DuckDuckGo

Apple запустила новий портал конфіденційності, гаджет Facebook Portal виявився зовсім не таким захищеним, як про це розповідали у Facebook. DuckDuckGo стає все популярнішим, а через Google Street View виявляється можна розлучитись. Найцікавіші неБезпечні новини у щотижневому огляді

Apple: новий портал конфіденційності

Компанія Apple запустила новий портал, на якому зібрані всі дані, які має компанія про своїх клієнтів. З цього сайту можна завантажити весь цей архів. Це історія транзакцій, історія завантажень, документи, контакти, пошта, фото та багато іншого.

На цьому сайті можна деактивувати свій акаунт, видалити його, виправити дані, які є у компанії. Цікаво, що на процес формування архіву даних користувача компанія може потратити до семи днів.

Цікаво, що портал конфіденційності доступний і американцям, жителям Канади, Австралії та Нової Зеландії. Такий портал уже давно існував для європейців і був відповіддю на вимоги нових правил GDPR.

DuckDuckGo стає популярнішим

Аудиторія анонімної пошукової системи DuckDuckGo збільшується. Компанія минулого тижня повідомила, що її сервіс обробляє 30 млн пошукових запитів на добу.

Цікаво, що відмітка в перші 10 млн була досягнута через 7 років існування проекту. А ось для рубежу у 30 млн DuckDuckGo знадобився всього рік.

Це свідчить про те, що анонімні пошукові сервіси стають популярніші не лише у техногіків, але й у пересічних користувачів. Іншими словами, звичайний інтернет-користувач починає розуміти, що таке бульбашка фільтрів, чому видача Google це далеко не ідеальний вибір і шукає альтернативу. І це прекрасно.

Telegram як кредитний інспектор

Минулого тижня стало відомо, що кіберполіція знайшла трьох киян, які продавали персональні дані українців через інтернет. І серед інших даних, зловмисники продавали дані про рух коштів по банківським рахункам та всю кредитну історію людини. Для зв’язку з зловмисниками використовували Telegram. А дані власне забезпечували співробітники кредитної спілки та державної фіскальної служби.

Спіймані за руку зловмисники продавали таку інформацію як паспортні дані, номери мобільних, банківські рахунки, відомості про родичів та власність.

Facebook Portal слідкує за користувачами

Чим більше історій стає відомо про стеження за користувачами з боку популярних онлайн-сервісів, тим менше довіри до них залишається, особливо коли компанії самі обіцяють, що ось уже цього разу вони точно обійдуться без стеження.

Нещодавно компанія запустила панель для відео дзвінків Facebook Portal. І дуже клятвено обіцяла, що уже ось цей гаджет буде точно турбуватися про приватність користувачів. І навіть додала фізичні заглушки для мікрофону та камери. І пообіцяла повне вимкнення, неможливість запису відео дзвінка та багато чого іншого.

Але мабуть у Facebook вважають, що зовнішнє стеження це одне, а стеження з метою рекламного таргетингу – це зовсім інше, це таке собі легітимне стеження, яке навіть корисне користувачам!

Журналісти Recode вирішили розібратися, як же воно працюватиме насправді, і виявили, що

«Голосові дзвінки у Portal побудовані на базі месенджера Messenger. Це означає, що коли користувач здійснює дзвінок через панель, компанія отримує ту ж інформацію, що й на інших гаджетах зі встановленим Messenger і ця інформація може використовуватися для реклами. З такою ж метою компанія може збирати й іншу інформацію, наприклад, про використання додатків», — так відповіли на запит журналістів Recode у компанії Facebook.

Іншими словами, це означає, що гаджет Facebook Portal може збирати інформацію про те, з ким ви спілкуєтеся, які додатки використовуєте, щоб продати вам таргетовану рекламу. Згодом представники Facebook сказали, що дані можуть використовуватися, проте не будуть, бо Facebook Portal не потрібно продавати рекламу.

Проте хто сказав, що Facebook не використає ці дані з іншою метою, наприклад, для інших сервісів?

Для посміхнутися

Історія, описана нижче, насправді не дуже смішна. Житель Перу на Google Street View побачив, як його дружина обнімається з іншим чоловіком. Після фото на сайті Google чоловік подав на розлучення.

Сервіс Google Street View відомий своїми курйозними фотографіями. Цікаво, що героїв історії не врятував навіть той факт, що Google замилює обличчя на фото.