Про Facebook-«приватність» та бізнес на даних

Facebook уже давно перестав бути просто онлайн-сервісом, та навіть набором інтернет-сервісів. Це уже не платформа, це інструмент, який є спробою реалізації не просто «точки входу» в інтернет. Це спроба створити універсальний інструмент, який би замінив пересічному користувачу багато інших сервісів та інструментів. Варто сказати, що ця спроба є більш-менш успішною. Facebook стала платформою для комунікації – не лише персональної, але й комунікації брендів з клієнтами, поширення контенту, реклами. Під назвою Facebook я тут маю на увазі не лише безпосередньо соцмережу, але й увесь комплекс рішень. Це і WhatsApp, й Instagram. На Facebook можна купувати, дивитись відео, спілкуватись, грати в ігри. Пошук, правда, реалізований так собі, платежі доступні не у всіх країнах. Алгоритми вирішують, що нам бачити у своїх стрічках. Але більшість до цього уже звикла і виходить, що Facebook в певному розумінні замінив собою інтернет.

Основний спосіб монетизації Facebook – це продаж реклами, що неможливо без знань про своїх користувачів. Зараз Facebook заявляє, що майбутнє це приватність. Як же тоді соцмережа планує заробляти? Це питання цікавить і тих, хто повірив у благородні спроби Facebook забезпечити нам приватну комунікацію, а також тих, хто дуже добре знає історію взаємодії Facebook та приватних даних його користувачів.

Privacy-риторика Facebook стала необхідністю для компанії, яка за минулий рік просто потонула у проблемах, пов’язаних з порушенням приватності даних її користувачів. Іншими словами, якщо б Facebook не почала обіцяти приватність, то вона ризикувала б втратити користувачів. Але що розуміє Facebook під приватністю?

Вчора я уже згадувала, що соцмережа не пообіцяла зробити нічого, що дозволило б повірити її обіцянкам. Більше того, Facebook навіть не обіцяє найближчим часом впровадити функцію очищення історії (Clear History), заявляючи, що вона потребує більше часу, аніж очікувалося. А уже скоро рік, як компанія обіцяла такий функціонал своїм користувачам.

Виявилось, що користувацькі дані настільки глибоко проникли у платформу Facebook, що їх видалити з усіх допоміжних інструментів та сховищ практично неможливо.

Видалити так, щоб не порушити принципи роботи реклами та аналітики у Facebook. Тобто цим відтягуванням Facebook зізнається, що без даних користувачів вона не може існувати у нинішньому вигляді.

Цікаво, як Facebook планує існувати в умовах нового слогану «Future is privacy»?

Чи готова компанія відмовитись від агрегації даних користувачів? На це питання Цукерберг відповіді не дав. Ми почули про зміну інтерфейсу соцмережі та те, що простіше буде отримати доступ до груп та повідомлень.

Так, нам пообіцяли шифрування повідомлень. Але приватні повідомлення практично не використовуються у таргетуванні рекламних оголошень. Соцмережу більше цікавить, де ми живемо, куди ходимо і які сторінки нам подобаються. Facebook не обіцяла нам відмовитись від агрегації цих даних та передачі їх своїм партнерам (пам’ятаєте грудневий скандал про передачу даних користувачів?)

Іншими словами, приватність у Facebook виглядає як спроба нанести свіжу фарбу на будинок, який падає. Це навіть не косметичний ремонт, це таке собі замилення очей, спроба зіграти на «хайпі» приватності.

Окремою вишенькою на торті є інтеграція різних продуктів, що належать Facebook – об’єднання Facebook, WhatsApp, Instagram і Messenger, про яке стало відомо декілька місяців тому.

Можна лише уявити, скільки даних можна отримувати про користувачів і наскільки точно показувати йому рекламу.

Ви ще вірите у те, що Facebook хоче жити у світі, де панує приватність?