Небезпечний дайджест: 10-16.07

Шантаж історією браузера

Віруси-шантажисти зазвичай просто блокують пристрої. Проте на минулому тижні з’явився новий вірус-шантажист LeakerLocker для Android. Він погрожує розіслати приватну інформацію власника смартфона його знайомим. Мова йде про історію перегляду веб-сторінок, телефонні дзвінки, СМС, повідомлення у Facebook. Певно, автори вірусу впевнені, що кожній людині є що приховувати і навряд чи вона хотіла б, щоб ця інформація стала доступною на загал. Проте можна заплатити $50 і вірус не буде розсилати дані.

ЦРУ та СМС

В новому пакеті викриттів WikiLeaks – інструменти для перехоплення СМС-повідомлень користувачів Android. Шпигунська програма Highrise маскується під додаток TideCheck. Проте працює вона лише з версіями Android від 4.0 до 4.3.

Тривожна кнопка в Android

В новій версії Android з’явиться «тривожна кнопка». Її призначення – закінчити роботу мобільного додатку, який намагається захопити контроль над пристроєм. Наприклад, така «тривожна кнопка» дозволить вберегтися від втрати даних, якщо небезпечна програма заблокувала кнопку «Home» або навіть кнопку вимкнення пристрою.

Людина проти кардіостимулятора

Використання електронних даних та відомості про людину, отримані через різні пристрої, часто вносять казуси в традиційну юридичну практику. Саме такий випадок стався минулого тижня у США. Суддя постановив, що докази, отримані від кардіостимулятора звинувачуваного, можна використовувати у ході судового процесу проти нього. Звинувачений у підпалі стверджує, що він втік з будинку, який згодом загорівся. Проте лікарі, проаналізувавши кардіостимулятор, так не вважають. Вони назвали такий перебіг подій малоймовірним. Адвокати звинувачуваного кажуть, що кардіостимулятор – це частина фізичного тіла людини, тому його дані – це порушення конституційних прав на недоторканість приватного життя від невиправданого пошуку та вилучення. Тому його показники не можуть використовуватися у суді.

— атаки та хакери
Хакери замаскували під браузер Tor небезпечну програму Rodeo Browser, яка краде біткоїни у тих, хто хоче купити наркотики в даркнеті.

Новий вірус SpyDealer для Android уміє красти дані з додатків, встановлених на смартфоні та відстежувати геопозицію користувача.

— статистика
41% американців були жертвами переслідування в інтернеті.

— державні хакери
В Австралії хочуть заставити соцмережі ділитися зашифрованими повідомленнями потенційних терористів з поліцією.
Прикордонники можуть запитувати у користувачів пристрої при в’їзді у США, проте не можуть вимагати доступу до онлайн-даних, наприклад, Facebook, Instagram чи Twitter.

— почитати про безпеку

Про новий клас вірусів-вимагачів цієї весни та літа говорили дуже багато, а назви WannaCry та Petya знають навіть далекі від ІТ люди. ВВС пропонує почитати про історію вірусів-вимагачів: хто їх придумав і навіщо
http://www.bbc.com/ukrainian/features-40466315

Російські хакери – тема багатьох статей і рослідувань. Журналіст Meduza зробив репортаж про те, як російська держава готується захищатись на кібервійні https://meduza.io/feature/2017/07/12/moya-tsifrovaya-oborona

Видання iPhones.ru пропонує інструкцію по встановленню та налаштуванню VPN https://www.iphones.ru/iNotes/712174