неБезпечні новини тижня (8-14 жовтня): про Telegram, Facebook та занадто розумний iPhone

Facebook розповіла, що є зламали в кінці вересня, Google вирішила закрити доступ стороннім додаткам до даних користувачів. Instagram тестує обмін даними про переміщення. А iPhone в результаті зламу зміг сам забронювати готельний номер. Найцікавіші неБезпечні новини у щотижневому огляді

Telegram показав личко

Відповідальні користувачі все частіше хочуть знати, які дані про них збирає онлайн-сервіс. Розробники відповідальних сервісів дають можливість передивитись цю інформацію. А в умовах GDPR така можливість є обов’язковою.

Нарешті і Telegram дає можливість зазирнути у наші з вами бази даних. Отже, завантажити свій архів можна з десктоп-клієнта – при роботі з Telegram через веб така функція недоступна. При цьому можна вказати, що міститиме архів. У архіві може бути список контактів з телефону, отримані та надіслані повідомлення, голосові повідомлення, стікери (перелік) та медіа файли (повністю), перелік каналів та групових чатів (лише повідомлення, надіслані користувачем), сесії та IP-адреси (за останній рік). По великому рахунку, нічого нового і несподіваного. Цікаво, що секретних чатів у цьому файлі немає. Зате персональні повідомлення зберігаються з моменту активізації акаунту.

Якщо не хочете качати архів, поговоріть з GDPR-ботом, він має надати вам інформацію про ваші дані.

Facebook розказала, що пропало

Соцмережа Facebook розкрила деталі останнього зламу та розповіла, як перевірити себе, чи все гаразд.

Google після зламу Google+ вирішила обмежити доступ. Але не собі

Недавня проблема з безпекою для Google+ призвела до того, що компанія Google вирішила зробити більш жорсткими деякі налаштування та доступи. Наприклад, сторонні додатки отримають доступ до Gmail-акаунту користувача, якщо вони працюють безпосередньо з поштовим сервісом, тобто відправляють та отримують листи. Інакше доступу до пошти не буде.

А Android-додатки будуть обмежені в правах доступу до журналу дзвінків та SMS – такими буде нова політика роботи інтернет-магазину Google Play. В компанії пояснюють, що таким чином вона хоче заборонити прихований збір даних про власників смартфонів.

Ще одна новина – користувачі отримають більше контролю над дозволами на доступ до своїх даних, наприклад, давати такі дозволи можна буде окремо для кожного сервісу, наприклад, відкрити доступ до «Диску», але заборонити до «Календаря».

Це, звичайно, прекрасно, що Google вирішила обмежити інших розробників у зборі даних про користувача. Цікаво, а сама вона не хоче збирати поменше даних? Питання, вочевидь, риторичне.

Instagram дозволить Facebook стежити за локацією користувачів

А ось Цукерберг ніяк не заспокоїться в тому, щоб прив’язати Instagram до Facebook якомога міцніше. Ще не встигли вистигнути стільці після засновників, які пішли з компанії, так Instagram тестує функцію обміну з Facebook даними пор місцезнаходження користувача. Функція працюватиме, незалежно від того, чи є на смартфоні Facebook-додаток. В компанії хочуть зробити у Instagram таку собі «історію точних місць розташування». Ця історія – це карта місць, які відвідав користувач, навіть якщо Instagram було запущено у фоновому режимі.

Instagram sharing location with facebook

Очевидно, що це допоможе і Instagram, і Facebook давати точнішу рекламу, але чи хотіли б цього користувачі? Цікаво, що в коментарях Techcrunch представник компанії сказав, що наразі Instagram не фіксує цю інформацію. Але якщо такими темпами Instagram та Facebook хоче знати по нас все, то скоро ми бачитимемо рекламу знижок у магазині, повз який ми проходитимемо? А що, реалізувати таке можна.

instagram facebook location sharing

Відомо, що функція наразі лише тестується і її тестування почалось до того, як з компанії пішли засновники. Не виключено, що вона і не з’явиться у Instagram. Але тенденція є не дуже доброю.

Дивні атаки

У WhatsApp була вразливість, яка дозволяла атакувати месенджер звичайним дзвінком. Після такого дзвінка месенджер переставав працювати

Для посміхнутися

Жителька Китаю виявила, що її iPhone, який мирно лежав та заряджався, сам забронював дорогий готельний номер. Смартфон навіть відкрив месенджер WeChat для оплати його, проте хазяйка встигла відключити смартфон перед платежем. При повторному підключенні гаджета до зарядки він пробував так само через WeChat оплатити квиток на потяг. Цікаво, що в цьому випадку використовувалась не оригінальна зарядка. Раніше писали, що така зарядка може бути шпигунським пристроєм. А в цьому випадку вона, мабуть, стала інструментом зламу смартфону.