Вітаємо, у Facebook знову витік даних! Що відбулося і як захиститись

Менше місяця пройшло з моменту останньої втрати Facebook-акаунтів, як історія повторюється. Злам кінця вересня був пояснений в середині жовтня і в компанії запевнили, що користувачам нема чого турбуватися, що Facebook все вчасно виявила та виправила.

Аж в кінці тижня ми отримали нову інформацію про витік. На перший погляд, історія стосується лише 257 тис акантів, що є дуже мало в порівнянні з попередніми десятками мільйонів. Але насправді історія про цей витік серйозніша, принаймні для українців.

Що сталось і чому це важливо

Журналісти виявили, що в списку жертв є дані акаунтів біля 47 тис саме українців.

Найдетальніший матеріал про цей витік опубліковано у BBC 

Хакери опублікували дані персональної переписки користувачів, а журналісти спробували зв’язатися з тими, хто опинився в списку і їх особистості були підтверджені.

Інформація про витік стала відома після того, як на одному з форумів з’явилась пропозиція купити персональні дані користувачів Facebook. Мова йшла про 120 млн акантів, то ж можна припустити, що опубліковані 257 тис – це лише частина того, що є у власників списку зламаних акаунтів.

Як перевірити, чи ви стали жертвою

Інформація була спочатку розміщена на сайті Fbserver, потім на Socialser21. Теоретично існує ще одне дзеркало, проте його адресу журналісти не повідомляють з міркувань захисту даних користувачів.

Тому гарантованого способу перевірити, чи потрапив ваш акаунт у число зламаних, немає. Проте можна здійснити певні попереджувальні кроки

Проте, експерти кажуть, цей злам не пов’язаний з двома попередніми – вересневим та історією з Cambridge Analytica.

А ще буцім-то у Facebook кажуть, що вектором атак (способом отримати доступ до даних користувачів) могли стати небезпечні розширення для браузерів. А з цим уже можна працювати

Що варто зробити кожному

Потрібно зайти в налаштування свого браузера та подивитись на список розширень.

Ви побачите список встановлених розширень. Якщо ви активний інтернет-користувач, той список може виявитися доволі великим. Настав час видалити зайві розширення або принаймні відключити їх.

Ще зверніть увагу на розширення, які так чи інакше пов’язані с доступом до Facebook

Кнопка «Детальніше» дозволить вам побачити більш детальні дані про розширення та його права доступу. Зверніть увагу на рядок «Дозволи». Розширення з доступом до вмісту Facebook є потенційно небезпечними і може варто задуматись над тим, чи дійсно вони є критично необхідними.

Не зайвим буде заглянути в налаштування самого Facebook-акаунта та перевірити, які додатки мають доступ до вашого профайлу.