Приватність по-фейсбуківськи: раз це популярно, заробимо на цьому

Facebook ставить на приватність

Після цієї фрази у більшості людей, які чули про Cambridge Analytica та про інші історії, мабуть, стануть круглі очі. Бо Facebook і приватність – це як сніг та спека. Так само, як при появі другої перший щезає на очах, при активному використанні Facebook щезає приватність. Але я не помилилась у першому реченні: Facebook ставить на приватність. Декілька тижнів тому Марк Цукерберг написав про це в своїй програмній статті щодо майбутнього Facebook. А вчора, 30 квітня, Марк підтвердив свої наміри на щорічній конференції Facebook F8 для розробників.

Новый дизайн Facebook и не только: что анонсировала Facebook на конференции F8. Главное

Багато медіа написали, що саме анонсувала Facebook: новий дизайн інтерфейсу соцмережі, новий месенджер, покращена камера, наскрізна інтеграція між Messenger, Instagram та WhatsApp, додаток для знайомств та пошуку пари.

Але я зупинюся на тій самій горезвісній приватності, про яку тепер активно говорять в Facebook.

Що саме у Facebook мають на увазі під поняттям «приватності»? А те, що користувачі зацікавлені у приватному спілкуванні. І Facebook намагатиметься дати їм це спілкування – через месенджер і через групи (спільноти), які стануть основою майбутнього інтерфейсу Facebook.

Чи не відчуваєте ви певне лукавство в цьому підході? Нам з вами не обіцяють покращений захист наших даних. Нам не обіцяють нівелювати можливість появи Cambridge Analytica 2.0 (так, я знаю, що Facebook заборонила тести, але ж). Нам не говорять про нові аудити безпеки (як з приводу витоків паролів користувачів?) чи про анонімність у спілкуванні? Нам НІЧОГО не говорять про СПРАВЖНЮ приватність. Цукерберг та компанія раптом зрозуміли, що кількість privacy-скандалів навколо Facebook така велика, що якщо компанія нічого не зробить, що є реальна загроза її майбутньому (а значить її доходам). То ж у Facebook вирішили сконцентруватися на приватності. У їх специфічний спосіб. А їх спосіб – це не гарантувати нашу з вами приватність. А це надати нам зручні (на їх погляд) інструменти приватного спілкування. На одній з найбільш анти-приватних платформ сучасного інтернету.

Нонсенс.

І не потрібно думати, що лише запит суспільства заставив соцмережу повернутися у бік приватності. Минулого тижня у англомовних ІТ-медіа з’явилось багато повідомлень про те, що Facebook готується виплатити величезний штраф через проблеми з конфіденційністю. Штраф з боку FTC (Федеральної торгової комісії) може досягнути $3-$5 млрд, що стане рекордом для компанії.

Проте повернемося до «приватності» та її бачення у Facebook. «Раз збрехавши, хто повірить тобі», — писав Козьма Прутков. Але давайте забудемо попередній абзац і спробуємо уявити, яким тепер буде Facebook і до чого призведуть такі ідеї компанії.

  • відмова (відсутність акценту) на News Feed (стрічці новин) стане головною біллю SMM-ників та компаній, які зробили ставку на Facebook у просуванні свого контенту. Їм доведеться тепер створювати групи і там активніше спілкуватися з аудиторією
  • перехід до груп та акцент на месенджері може змінити те, що ми звикли уявляти собі як соціальну мережу. Згідно ідей Цукерберга, тепер це буде платформа для взаємодії, а не для споживання контенту. Що буде з популярними Facebook-блогерами, які звикли публікувати контент, в якому зацікавлена аудиторія? Теж перейдуть в групи?
  • наступить розквіт Instagram, який уже по багатьом показникам випереджує свій «материнський» сервіс. Готуємося читати про втрату приватності та витоки для Instagram-користувачів?
  • окремо цікавить, як виглядатиме реклама у «новому» Facebook.

Я думаю, що ринок соцмереж зараз як ніколи раніше готовий до конкурента Facebook. Наразі його нішу займає Instagram (так, Facebook дуже швидко поглинає потенційних конкурентів). Не виключено, що десь зараз інвестори розгледіли сервіс, який може стати новою Big Thing для інтернету.