Дещо про безпеку, захисні екрани та Shoulder surfing і смартфон Богдана Яременка

Ніколи такого не було, але ось знову! Ці нахабні журналюги порушили таємницю переписки нардепа! Наміри якого були виключно благородні, він займався державницькими справами у сесійній залі, а вони щось там собі напридумували… Або нафотошопили! (на щастя, такі звинувачення жертви Shoulder surfing не висували).

Смішки-смішками (наголос на перший склад!), але історія з перепискою Богдана Яременка заслуговує починатися якщо не саме такими словами, з яких я почала цей пост, то принаймні краще цитатою з безсмертного мультфільму — «Шо, апять?!»

Цікаво було б підрахувати, скільки разів нардепів ловили на, скажімо так, дивній переписці у залі Верховної Ради. Хтось обіцяє путч, хтось домовляється про побачення, хтось про дивні виплати за ймовірно нечесні оборудки. І історія повторюється знову й знову. Екрани смартфонів знову й знову знімкуються і по цим знімкам пишуться новини.

Ця історія з фотографуванням телефонів (тобто, історії) дають привід пригадати про малозгадуваний спосіб соцінженерії, який використовується для отримання даних. Цей спосіб рідко фігурує серед серйозних загроз, про які згадують експерти. Мова йдеться про так званий «серфінг через плече» (Shoulder surfing) – ситуацію, в якій хтось заглядає вам в екран вашого смартфону. Можна уявити собі наслідки такого спостереження, коли ви в цей момент вводите пароль чи навіть ведете важливу переписку з особистими privacy-чутливими деталями.

В певному розумінні, нардепи, чиї екрани фотографують журналісти, є жертвами цієї загрози. Хоча заглядання у смартфон через плече у переповненій маршрутці та фотографії смартфона публічної особи під час виконання нею службових обов’язків – це абсолютно не порівнювані речі.

В цих історіях дивує навіть не те, наскільки часто вони повторюються (а лише щодо цього складу Верховної Ради це не перший кейс). А те, що існує багато технічних рішень, які зроблять таке підглядання неможливим. Досить просто загуглити screen protection, privacy screen protectors або щось аналогічне, і отримаємо безліч пропозицій купити екран, який захистить ваш смартфон від такого роду атаки. Такі захисні екрани містять оптичний шар, який сховає екран смартфону він будь-якого погляду на нього, окрім прямого. Тобто якщо хтось подивиться на екран під кутом 30 градусів, наприклад, то екран буде чорним. Купити таку штуку можна й за $10, і дорожче.

В Японии сняли на видео мужчину, который набрал 61-значный пароль на iPhone за 10 секунд.Невероятно, но бессмысленно.

Gepostet von Стартапы и бизнес am Dienstag, 10. November 2015

Якщо часто проводите час у метро чи маршрутках, варто потратити гроші на такий захисний екран. Ну а нардепам варто подумати над тим, щоб повчитись елементарним правилам цифрової безпеки.